A szennyvíztisztító berendezés működése

A szennyvíztisztító berendezés
működése

Alternatív lehetőségek
a csatorna hiányára

Mit tehetünk, ha nem tudjuk elvezetni szennyvízünket?

Olyan alternatív megoldást kell találnunk, amely kielégíti igényeinket, kényelmes és nem utolsó sorban gazdaságos! A döntés előtt azonban érdemes megfontolni néhány dolgot, hiszen mindegyik választás más előnyökkel és hátrányokkal járhat!

A fontosabb tudnivalókat igyekszünk röviden összefoglalni, hogy segítséget nyújtsunk megtalálni azt a személyre szabott megoldást, amellyel Önnek később sem kell megbánnia választását…

Hogyan működik a házi szennyvíztisztító

A háztartási szennyvíztisztító
berendezés működése

A háztartási szennyvíztisztító berendezés működése gyakorlatilag teljesen megegyezik azoknak a szennyvíztisztító telepeknek a működésével, amelyek a városokban és agglomerációkban összegyűjtött kommunális szennyvízek tisztítását is végzik. A fő különbség természetesen a méretekben jelentkezik…

Előülepítő tartály

A háztartási szennyvíztisztító berendezés működése során a szennyvíz először az úgynevezett előülepítő tartályba kerül. Itt történik meg a nagy és közepes méretű, víznél nehezebb szennyezőanyagok kiülepítése, tehát ezek a szennyeződések az itt összegyűjtött víz aljára süljednek. A leülepedett anyagok innen már csak akkor fogják elhagyni a berendezést, amikor annak időszakos szippantására kerül sor. Fontos, hogy a kiülepedett anyagok (szennyvíziszap) eltávolítása és elhelyezése engedéllyel rendelkező vállalkozó által történjen, mivel az ebben található szennyeződések miatt az iszap veszélyes hulladéknak minősül.

Biológiai zónák

A berendezés ezen részében történik meg a már előülepített szennyvíz szennyezőanyagianak eltávolítása. Mint a neve is utal rá, ez a rész bizony biológiai folyamatokat alkalmaz a szennyvíz szerves anyagainak lebontására. Ehhez azonban a tisztítást végző baktériumoknak légköri levegőre van szüksége, tehát a szennyvíztisztító berendezés működéséhez valamilyen energia (általában elektromos áram) bevitel szükséges. Ez biztosítja a biológiai kúltúrának a légköri levegőt. Az eltérő technológiai megoldások eltérő módon valósítják meg a baktáriumok levegőztetését.

Az RBC rendszer (a BioDisc szennyvíztisztító berendezés technológiája) ezt olyan forgásban lévő tárcsákkal oldja meg, amelyek időszakosan levegőre emelik a felületükön növekedő baktériumokat, így azok le tudják bontani a szennyvíz szennyeződéseit.

Az MBBR rendszer (a BioFicient szennyvíztisztító berendezés technológiája) esetében egy kompresszor jutattja a levegőt a berendezésbe, amely  a „töltetek” felületén és a folyadék egészében növekedő baktériumok számára biztosítja a levegő ellátását. 

Szennyvíztisztító berendezés működése
Szennyvíztisztító berendezés működése
Szennyvíztisztító berendezés működése

Ütóülepítő tartály

A szennyvíz a biológiai megtisztulása után átkerül az utóülepítő tartályba. Ebben a részben is ugyan olyan folyamat megy végbe, mint az előülepítő tartályban, tehát a víznél nehezebb részek a tartály aljára ülepszenek. Itt azonban a kiülepedő anyagok mennyisége már kevesebb, aminek egy részét a biológiai zónából kiürülő baktériumok teszik ki.

Ebből a tartályból gravitációsan, vagy egy belső szivattyú segítségével már gyakorlatilag tisztított víz hagyja el a szennyvíztisztító berendezést és kerül át a szikkasztást végző létesítménybe, vagy felszíni vízfolyásba.

A valódi szennyvíztisztító berendezés működése (EN12566-3) esetén a kilépő tisztított szennyvíz már gyökérzónás locsolásra is felhasználható, azonban semmiképpen sem javasolt annak tömlős, vagy szórófejes kijutattása, hiszen kis mennyiségben batériumokat azért még tartalmazhat…

A háztartási szennyvíz elszikkasztása

A szikkasztó

A háztartási szennyvíztisztító berendezés képes megtisztítani a keletkező szennyvizet a fő szennyezőanyagoktól. A szilárd szennyeződések a berendezés belsejében (előülepítő zóna) lerakódnak, ezért az itt felgyülemlett iszapot időszakosan el kell távolítani a szennyvíztisztítóból!

Mi történik a szennyvíz folyékony részével?

A már leülepített szennyvíz a berendezés biológiai zónájába kerül, ahol a baktériumok levegő jelenlétében elvégzik a számukra felhasználható tápnyagok lebontását!

Ezután a megtisztított szennyvíz vagy egy felszíni vízfolyásba, vagy egy erre a célra speciálisan kialakított SZIKKASZTÓ létesítményre kerül!

A háztartási szennyvízszikkasztó egy kulé kaviccsal feltöltött árok, mező, vagy kút, amelyben a keletkezett tisztított szennyvíz a talajba juttatható. A vizet egy erre a célra speciálisan kialakított (perforált) csövön keresztül rávezetjük a kavicságyra.

A kavics szerepe a víz egyenletes eloszlatása a teljes szikkasztási felület mentén, valamint a hézagoknak köszönhetően lehetőséget biztosít a folyadék időszakos tárolására is mindaddig, míg az el nem tud szivárogni a talajba. 

A szikkasztó szükséges méretét több tényező is befolyásolja. Ilyenek a talaj perkolációs (vízelvezető) tulajdonsága, a berendezést használó személyek száma, a talajvíz állandó, vagy időszakos jelenléte, a területre jellemző csapadék mennyisége, illetve számos további paraméter.

Tehát azt, hogy milyen méretű (és nem utolsó sorban költségű) szikkasztót kell kialakítanunk, minden esetben egyedileg, az igatlan elhelyezkedésétől függően szükséges meghatározni!

Tudjon meg többet
a háztartási szennyvíztisztításról!

Kérje most ingyenes ajánlatunkat!

szennyvizproblema.hu – Grand Union Kft – Copyright ©